Har du styr på AHA og BHA i din hudpleje

aha og bha

Jeg har tidligere kort nævnt noget om AHA og BHA i forbindelse med hudpleje. Men hvad er det egentlig for noget? Nogen af jer har måske hørt lidt om begreberne før? I dag vil jeg i hvert fald gå mere i dybden med dem, til dem der ønsker mere viden omkring AHA og BHA. Til start vil jeg sige at det er kemiske peelinger. Man kan både få produkter til som ansigtsvask, der skal skylles af igen, men også mange produkter, som serum og cremer, der skal blive på huden. Jeg har fornyeligt købt et produkt som indeholder BHA, men mere om den anden dag.

AHA – Alpha hydroxy acid/frugtsyre

AHA kendetegnes ved frugtsyre. AHA er vandopløseligt og gavner overfladen af huden. Syren løsner og fjerner de døde hudceller fra overfladen, som kan have en gavnlig effekt på akne, solskadet hud og i mindre grad en effekt på fine linjer, rynker og pigmentskjolder.

AHA er en kemisk peeling som sagt bestående af frugtsyre. Den mest anvendte frugtsyre der bruges i hudpleje produkter er glykolsyre som udvikles fra rørsukker. Andre syre er fx æble-, mælke- og vinsyre, alle virker i princippet ens, men da glykolsyre har den mindste molekyleform (så skal vi tilbage til kemiens verden kære venner) er det den, som trænger nemmest ned gennem hudens overflade.

Man kan komme til at opleve irritationer i huden i form af rødmen, stikken og prikken. Man skal være opmærksom på hvordan huden reagere, da det trods alt er en syre. Du skal også være opmærksom, hvis du bruger et produkt med AHA om dagen, da huden bliver ekstra følsom og modtagelig overfor solens stråler. Husk derfor solcreme hvis du vælger at bruge AHA om dagen, ellers kan du blot holde dig til natbrug.

BHA – Beta hydroxy acid

Et eksempel på en betahydroxysyre er Salicylsyre. BHA egner sig specielt godt til uren hud; olieret, fedtet hud, tilstoppede porer, bumser og akne. BHA er fedtopløseligt (modsat AHA der er vandopløselig) og trænger derfor længere ind i huden. BHA kan derfor trænge ned i porerne og de follikler der er ramt af urenheder og rense dem. BHA fjerner også det yderste lag døde hudceller ligesom AHA gør, men mere gavnlig effekt har de ikke tilfælles.

BHA kan – hvilket overraskede mig – anvendes til alle hudtyper OGSÅ de sarte hudtyper, da den ikke irritere huden som AHA kan gøre. Har man en akne ramt hud er det anbefalet at bruge en kombination af AHA og BHA, man kan både få produkter der indeholder begge eller bruge produkterne skiftevis.

HUSK! Er din hud meget slem, så tag en snak med din læge!
Opsummering

Brug AHA hvis din hud er tør eller solskadet. Brug BHA hvis din hud er fedtet, akne ramt og/eller med tilstoppede porer. De virker begge eksfolierende, forbedre hudtonen og giver en glattere hud, samt har en anti-age virkende effekt.

Håber det gav en bedre forståelse af de to begreber!

Kærligst C.

Relaterede indlæg