Et smut tilbage i tiden med Simona Ahrnstedt // 3 x boganmeldelse

simona arhnstedt ægtepagten 1

simona arhnstedt ægtepagten 2

Jeg har læst tre helt igennem fantastiske bøger, der foregår i en anden tidsalder end den vi lever i nu. I årstal hvor kvinder ikke har samme rettigheder som vi har nu, og hvor verdenen bare er en anden. Jeg har meget længe haft bog to og tre liggende herhjemme. Selvom de tre bøger kan læses uafhængigt af hinanden, har jeg det altså bedst med at læse dem i rækkefølge. Ofte med sådanne bøger drager de paralleller alligevel. Og selvom der ikke var mange, var der en enkelt i den sidste bog. Fælles for de tre bøger er, at de alle omhandler slottet Wadenstierna.

Ægtepagten

simona arhnstedt ægtepagten 3

Bagsidetekst

Stokholm, december 1880. Beatrice Löwenström, en ung kvinde fra det bedre borgerskab, er i operaen med sin onkel og hans familie.

Her møder hun Seth Hammerstaal, der er lige så karismatisk, som han er berygtet. Han er en af de rigeste mænd i Sverige og en notorisk forfører, der ikke har meget til overs for samfundets regler.

Deres tilfældige møde sætter gang i noget ustoppeligt. Seth bliver facineret af Beatrices intelligens, skønhed og ligefremhed, og det vare ikke længe, før de har fået viklet sig ind i en lidenskabelig, men kompliceret kærlighedsaffære. For på trods af deres kærlighed er der allerede blevet sat planer i værk for at holde dem fra hinanden. Mennesker tæt på Beatrice har indgået aftaler og lagt planer for hende, der ikke inkluderer hendes lykke eller Seth.

Hvad synes jeg om Ægtepagten?

Jeg købte den første bog i serien i Bilka, i deres store 2 for 100 marked, og gik i gang med at læse den da jeg kom hjem. Jeg var dog ked af at det var en søndag eftermiddag jeg startede, og at jeg skulle på arbejde dagen efter. Den er umådelig god! Jeg fik læst de første 130 sider på første dag. Der sker simpelthen så meget hele tiden. Jeg drømte endda videre på fortællingen til natten til mandag, så noget indtryk må den have sat.

Velskrevet, interessant, fangende og spændende – ALT andet end kedelig. Det er en tid, som vi er langt fra her i 2020. Verdenen var simpelthen en anden, idealerne var anderledes for ikke at tale om kønsrollerne. Det er sjovt at læse sådan en fortælling, der er mange ord jeg ikke kender og har måtte Google, for at kunne forstå handlingen, men det er sjovt når man rigtig kommer ind i universet og kan følge med. Ved du f.eks. hvad en landshøvding og en aftentoilette er? Sproget er en smule gammeldags, men det er ikke galt.

Noget forvirrede mig lidt til en start. Handlingen skifter hele tiden imellem hvem man følger, men for det meste er det Beatrice eller Seth. Den korte, knap en side lang, prolog forstod jeg slet ikke. Desuden plejer jeg ikke at være så god til tredjefortæller, men det fungere godt, eller er i hvert fald skrevet så det fungere godt. Deres første møde i operaen, hvor Seth er sammen med sin elskerinde er komisk. Men han finder alligevel Beatrice interessant.

‘Hun var let at få ud af balance og aldeles for troskyldig for sådan en som ham. Men han morede sig.’

Og så er der Grev Rosenschiöld, en ubehagelig mand, der er uvenner med Seth. Og fordi Seth viser interesse for Beatrice sætter han alt ind for at indgå en aftale med Beatrice onkel, om ægteskab. Til gengæld for at familien får en højere rang. Og for samtidig at støde Seth.

Seth er betaget af Beatrice, hendes røde hår og fregner og hendes intelligens. Måden en mand forførte en kvinde på er meget anderledes end have vi kender i dag, der skulle ikke lige så meget forarbejde til før man giftede sig. Og når Seth dukker op til alle de arrangementer som Beatrice også kommer til, er det svært for dem at tage afstsnd til hinanden. Selvom Seth bilder sig selv ind at han har alt under kontrol, at Beatrice er for ung, og at han ikke vil ødelægge hendes ry for en affære.

I den første bog i serien om slottet Wadenstierna, Ægtepagten, er slottet købt og renoveret af rigmanden Seth Hammerstaal.

‘Jeg har lyst til at gifte mig. Jeg vil have Beatrice, mere end jeg nogensinde tidligere har ville have nogen kvinde, tænkte han.’

Allerede omkring 100 sider inde i bogen kommer der et stort twist, som normalt er noget man ser i slutningen af en bog. Det var med en stor klump i halsen at jeg læste videre.

‘Han forstod ikke, hvordan hun kunne vælge det fra, der var mellem dem, til fordel for en grevindetitel. Indså hun ikke, hvor sjældent det var? Eller var hun ligeglad?’

Der er simpelthen så mange følelser på spil i Ægtepagten. Også følelser og tåre jeg selv skulle kæmpe med. Ægtepagten har flere plot og twists end en normal bog har. Som kvinde i 2020 kan jeg mærke mange følelser og vrede over hvordan man som kvinde blev behandlet og undertrykt…

‘Karin løftede hånden for at ae hende på kinden, men stoppede, da Beatrice stivnede. Det gik stadig ikke an at røre hende.’

HELDIGVIS er det ikke alle mænd i 1880’erne, som var nogle svin. Ægtepagten er 400 siders opslugende fortælling der strækker sig over 3 år, og så er den fyldt med handling. Jeg var 4 dage om at læse bogen, fordi der uheldigvis er noget der hedder at gå på arbejde. Alle dagene har jeg bare set frem til at få fri og komme hjem og læse videre! Bogen har taget mig igennem godt og vel alle følelser: glæde, forelskelse, lykke, grin, fortvivlelse, foragt, vrede og tåre – masser af tåre! Og dét er kunst at kunne få et andet menneske til at føle på denne måde gennem en fortælling.

Ægtepagten er lige som den skal være og afsluttes godt, dog manglede jeg en lille bitte detalje, som du måske også synes mangler hvis du læser, eller har læst bogen. Jeg er dog ked af at skulle forlade karaktererne i bogen, jeg havde faktisk allermest lyst til med det samme at starte forfra på bogen, og læse den en gang til. Ægtepagten efterlod mig med rigtig mange tanker. Der gik også et par dage, før jeg følte mig klar til at slippe tankerne om Beatrice og Seth, og gå igang med næste bog i serien om Wadenstierna; Forpligtelser.

Forpligtelser

simona arhnstedt ægtepagten 4

Bagsidetekst

Östergötland, 1349. I en tid hvor en kvindes ære er afhængig af hendes uskyld, går stormandsdatteren Illiana til en skovsø for at bade, inden sin trolovelse med bondesønnen Axel samme aften. Ikke langt derfra venter Markus Jærv, en berygtet ridder og kongens højre hånd, på en kvinde, det er meningen skal gøre ham selskab for natten.

Da en af hans soldater kommer slæbende på en nøgen og vred Illiana, bliver det straks klart for Markus, at det er den forkerte kvinde, og at hun er datter af en af egnens stormænd. Det eneste den selvstændige, intelligente unge kvinde og den barske kriger herfra kan blive enige om, er, at de ikke vil have noget med hinanden at gøre. En enighed, der hverken deles af Illianas familie eller kongen – og få dage efter har de indgået ægteskab og er på vej ud på en farefuld og udfordrende rejse til Markus’ stenborg nordpå.

Hvad synes jeg om Forpligtelser?

Før jeg læste bagsideteksten, havde jeg faktisk en formodning, om at bog nummer to i trioen af uafhængige bøger om slottet Wadenstierna, ville foregå efter Ægtepagten og måske omhandle deres efterkommere. Men nej vi skal nu meget længere tilbage i tiden, til den svenske middelalder 1349.

‘Ingen havde sagt det højt, men Illiana var helt sikker på, at hun blev anset for at bringe uheld. Og hun havde også mistanke om, at det ikke gjorde hendes ry bedre, at hun var så ferm med urter.’

Illiana har været trolovet flere gange, men hendes “fæstemænd” havde en tendens til at dø inden brylluppet. Nu er hun blevet trolovet til Alex, en sød, men ikke rig, bonde, som også er glad for Illiana. Illiana er glad for at dyrke grønt, og sammenligner også meget med urterne:

‘Hun var hverken livlig, grøn mynte eller ufarlig persille, ikke engang en uanselig, sød morgenfrue. Det var Alex, som havde sammenfattet det for hende, sat fingeren på det, hun havde spekuleret over. Hun var god, praktisk og temmelig jordnær. Hun var en roe.’

Jeg er ikke sikker på om den erkendelse, var en god ting. Samme dag er fuld af hændelser, som i sidste ende har den konsekvens at hun i stedet for Alex skal troloves med Markus Jærv, der lever af at slå andre mennekser ihjel. I denne tidsperiode bliver man lovet bort til den ene den ene dag, og til den anden den anden dag. Det er sådan lidt “du der gift dig med hende i morgen”, uden at et ægteskab rigtig betyder noget.

De første 200 sider af Forpligtelser, er stort set bare på hest, for at komme fra det ene sted til det andet. Og selvfølgelig sker der en masse. Men der er ikke nogle spring i tiden, som der var meget af i Ægtepagten. Forpligtelser er også en god bog, men ikke lige så god som Ægtepagten. Den er en anelse langtrukket, men stadig fangende. Jeg har ikke på noget tidspunkt tænkt, at nu gad jeg ikke læse mere. Personerne i forpligtelser er ikke kommet under huden på mig, som de gjorde i Ægtepagten, jeg føler slet ikke fortællingen på samme måde.

‘I begyndelsen havde sejlturen været spændende. Men efter en halv dag i silende regn og en mave, der vendte sig for hver bølgedal, var morskaben behersket.’

Jeg er især vild med bogens sidste ca. 100 sider, der udvikler Markus sig rigtig meget og det til det bedre. I forhold til slottet Wadenstierna, så får vi her en smuk og rørende fortællingen om slottets navn. Forpligtelser strækker sig over en kortperiode på max 1 år.

De Skandaløse

simona arhnstedt ægtepagten 5

Bagsidetekst

Wadenstierna Slot, 1685. Gabriel Gribklo er vendt hjem efter mange år i udlandet – med sig har han et blanket ry og en fransk elskerinde. Nu leder hans mor, enkegrevinden, efter en passende hustru til ham.

Magdalena Swärd har været afhængig af lavadlens velvilje, siden hun blev forældreløs som tiårig. Efter at være blevet bedraget af den mand, hun troede var hendes livs kærlighed, og hvis familie hun regnede som sin egen, bor nu alene med tjenestepigen Beata under kummerlige forhold. Så da opgaven som chaperone for den unge og smukke friherreinde Venus, som skal tilbringe sommeren på grev Gripklos slot, dukker op, kan hun ikke andet end at gribe dem.

Med sin skarpe tunge og puritanske kjoler er Magdalena indbegrebet af en kvinde, Gabriel normalt ville holde sig langt fra. Den dekadente greve repræsenterer omvendt alt det, hun foragter hos mænd. Det vender et upassende møde og et væddemål snart op og ned på med uoverskuelige konsekvenser for dem begge.

Hvad synes jeg om De Skandaløse?

I De Skandaløse springer vi lidt frem i tiden igen, og starter i Stockholm juli 1685. Meget hurtigt i fortællingen finder men ud af at hver familie gemmer på hemmeligheder, som helst ikke skal tales højt om. Grev Gabriel Gripklo forventes at anskaffe sig en hustru. Hvor imod 25-årlige Magdalena anses for gammeljomfru og for gammel til at gifte sig.

‘Gabriel, som elskede naturens elementer, fordi de netop ikke gjorde forskel på folk, hvad haft sin tvivl om, hvorvidt de ville overleve denne gang.’

Og nok mit yndlingscitat fra bogen:

“Jeg er ikke dygtig,” sagde han kortfattet. “Jeg er guddommeligt begavet. Det er ikke det samme.”

Fortidens personer dukker op på Wadenstierna, modbydelige væddemål og små snakken i krogene. I og med at vi følger flere personer, får vi også at vide hvordan der bliver talt om hinanden. Jeg har ondt af Magdalena Swärd og hendes historie, og jeg bryder mig ikke om hvordan andre snakker om hende. Men der er også gode mennesker. Jeg kan rigtig godt lide Ossian, jeg synes ham og Magdalena passer rigtig godt sammen.

Jeg var vild med, da der blev skænket blot et par linjer, som refererede tilbage til slottets første ejere; Jærven og Illiana.

“Hvordan gør De, når De flirter, frøken Swärd?” “Jeg flirter ikke.” “De mener sjældent?” “Jeg mener aldrig.” “Det forklare en del.”

I De Skandaløse er det ikke kun Gabriel og Magdalena der opføre sig skandaløst. Bogen foregår over 2-3 uger på slottet Wadenstierna.

simona arhnstedt ægtepagten 6

Disse tre bøger har været helt igennem fantastiske. Jeg kan godt lide at vi er i en anden tidsalder, at verden ikke er som den vi kender i dag. Det var Ægtepagten, som rørte mig mest, fortællingen og følelserne sad i mig i flere dag efter. Og det er altså “bare” en bog. Men det er en fandens god bog! De to andre har ikke rørt mig nær så meget, men har stadig været fangende og en kæmpe stor fornøjelse at læse. Og så håber jeg inderligt, at Simona Ahrnstedt laver flere bøger, i serien om slottet Wadenstierna – jeg læser dem i hvert fald med glæde!

Har du læst noget fra forfatteren Simona Ahrnstedt? Måske Kærlighedsmiraklet?

Kærligst Charlotte

Indlægget er sponsoreret i den forstand, at jeg har modtaget nogen af bøgerne til anmeldelse og skrevet indlægget på eget initiativ. Jeg har ingen økonomisk interesse i indlægget.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *