OrganiCup – helt nyt for mig

OrganiCup 1

Jeg har købt og prøvet en OrganiCup for første gang. Jeg har ikke gjort det før, fordi min mor har været lidt fordomsfuld omkring sådan en og synes at det er noget at det mest ulækre man kan gøre. Men da jeg så fortalte hende om den, og at 9 ud af 10 der prøver den, bliver ved med at bruge den, sagde hun ”at hun nok bare var lidt gammeldags”. Jeg skal måske lige fortælle, at OrganiCup er en mensturationskop, der erstatter brugen af bind og tamponer. Den første kop blev faktisk opfundet allerede i 1930’erne.

Fordele ved OrganiCup
 • Koppen er et sundere og mere økonomisk alternativ
 • Passer man på koppen, kan den holde op til 10 år. Det svare til at man spare de 4000 kr. man i gennemsnit ville have brugt på bind og tamponer på 10 år.
 • Den giver ikke tørhed og irritation som bind og tamponer kan give, derudover opretholdes den naturlige pH i underlivet.
 • Koppen indeholder kun medicinsk silikone (ultra hygiejnisk og antibakteriel) og er dermed fri for klorin, lotion, parfume, lim og blegemiddel som kan findes i bind og tamponer.
 • Den skal kun tømmes to gange om dagen (ved normal blødning)
 • Man kan sove med den, dyrke sport, svømme – alt det du plejer at gøre
 • Ingen lækage i trusser eller gennemblødning i bukserne pga. vakuum
 • Den er blød og kan ikke mærkes
 • Den er god for miljøet. På 10 år bruger en kvinde gennemsnitligt 3600 bind og tamponer der jo efter brug er affald. Alternativt bruges der én kop på 10 år.
Ulemper ved OrganiCup
 • Alt start er svært, man skal lige lære at bruge den
 • Umildbart først indtryk var at den var ret stor, slev når den var sammenfoldet
Sådan anvendes den

OrganiCup

Vask hænder. Koppens åbning presses sammen på midten og foldes sammen til et ”C” (se billede) og føres op i vagina. Du skal holde midt på koppen. Fugt den eventuelt med vand først. Den skal så langt ind den kan komme og når du så slipper folder den sig ud. Tag så fat i pinden i bunden af koppen og skub forsigtigt lidt frem og tilbage, dette er for at den sætter sig rigtig, folder sig helt ud og danner sit vakuum.

Efter en 12 timers tid skal den tømmes. Når den skal tages ud, skal man lige give selve koppen et klem så vakuummet slipper eller hive den meget skråt. Så kan den tages ud og tømmes i toilettet. Inden den sættes op igen skal den lige skylles. Jeg har bedst erfaringer med at skylle den i varmt vand så den ikke er iskold når den ind igen.

OBS før (og efter) hver periode skal koppen lige koges i en 5 minutters tid.

Min endelige mening

Jeg er meget positivt stemt. Det første der overraskede mig ved brug var, at jeg slet ikke kunne mærke den. Koppen giver ingen form for gener. En ting der også overraskede mig meget, var hvor lidt jeg faktisk bløder. Det ser så voldsomt ud med bind, men på en hel dag er koppen – for mig vedkomme – ikke engang halvt fuld. Det er selvfølgeligt individuelt hvor meget man bløder, alt mellem 2 spiseskeer og 1,5 deciliter pr. periode er normalt.

Trods at koppen skulle være et alternativ til bind og tamponer bruger jeg alligevel et lille trusseindlæg, da der nogen ganger kom en lille, næsten minimal, mængde menstruation ud. Men om det var rester fra mellem udskiftningerne eller om den ikke har siddet helt rigtigt ved jeg ikke.

Det eneste mindre positivt jeg har at sige om m-koppen er i forhold til udtagelse. Jeg synes det kan være lidt ubehageligt når den skal ud igen. Det var det især i starten til jeg lige fandt ud af det. For det første synes jeg at det er svært at få vakuummet til at slippe, og når det så endelig sker føles det meget mærkeligt, den popper på en måde. For det andet skal den lige hives lidt ud, før jeg har kunne løsne vakuummet, og når den hives nedad – skal ske meget langsomt og forsigtig – føles det som om hele livmoderen er på vej ud fordi vakuummet ligeledes ”hiver” den med sig.

Men ellers er jeg meget positiv, den er miljøvenlig, økonomisk og bare god. Jeg vil gerne anbefale den til jer der tør at kaste jer ud i det. Og som sagt: alt start er svært. Er der nogen af jer der allerede har kastet sig ud i at bruge en OrganiCup?

Indeholder et eller flere affiliate links.

Relaterede indlæg

2 kommentarer

 1. Super godt og uddybende indlæg 🙂 Jeg har aldrig haft mod på at prøve en, da jeg ikke har følt at jeg har forstået det ordenligt de steder jeg har læst. Men du beskriver og viser fremgangsmåden super godt. Så måske jeg skal begive mig ud i det 😀

  Knus <3

  1. Tak skal du have Mia 🙂 Kast dig bare ud i det, det er slet ikke så slemt 🙂