Lidt om reklame indhold og billeder

Her på Hverdagsblush og den tilhørende Instagram profil, gøres der brug af ord som reklame og sponsoreret. Men hvad betyder det egentlig? Er alt der hører derunder betalte løgne, for at få dig som læser til at købe et bestemt produkt? – Nej, læs med i indlægget her, hvor jeg belyser hvad det betyder når du læser mine indlæg.

Det er sådan i bloggerverdenen, at jeg engang imellem er så heldig, at jeg får tilsendt nogle produkter til test. Det vil sige gratis. Ved anmeldelse af disse produkter, om den er positiv eller negativ, skal der oplyses at det er reklame eller sponsoreret. Hvis jeg ligger er billede på Instagram og fremviser produktet på den ene eller anden måde, skal jeg oplyse jer om at det er reklame eller sponsoreret. Endvidere skal det skrives, hvis nogen har sponsoreret en give away, eller hvis jeg anvender et affiliate link i et indlæg. Det skal bare ALTID stå der.

I henhold til Forbrugerombudsmandens Markedsføringslov §6 stykke 4 skal læsere og følgere gøres opmærksomme på, at produktet er modtaget gratis og ved at oplyse reklame eller sponsoreret tydeligt og i starten af et indlæg.

At der står reklame eller sponsoreret betyder blot at jeg har modtaget produktet til test. Men med mange af de produkter jeg modtager, er der ikke engang lavet en aftale om, at jeg skal anmelde produktet på min blog. Det er noget jeg selv vælger at gøre. De samarbejder jeg indgår, hvor aftalen er at jeg skriver om produktet på min blog, er ikke betalte. Desuden har jeg aldrig indgået en aftale, hvor jeg SKAL skrive noget bestemt. Når jeg anmelder et tilsendt produkt gør jeg det på samme vilkår, som når jeg anmelder produkter jeg selv har købt. Jeg skriver simpelthen ikke godt om et produkt, som jeg ikke kan stå inden for.

Selvom jeg ikke decideret reklamere for et produkt, er det stadig reklame, i og med at jeg har modtaget det gratis. F.eks. skal det nævnes selvom jeg ikke bryder mig om produktet, og ikke anbefaler det. På Instagram skal det også nævnes, hvis jeg viser et produkt indirekte. F.eks. hvis jeg viser et billede af mig selv med en læbestift på, som jeg har modtaget gratis. Det er selvom læbestiften ikke vises på billedet.

Oplyses det IKKE kan jeg være så heldig at få en kæmpe bøde for at lave skjult reklame. Endvidere kan firmaet der har tilsendt mig produktet også få en bøde fordi jeg ikke overholder reglerne, og det tror jeg ikke skaber en særlig stor popularitet. Så ja det skal bare stå der.

At der står reklame eller sponsoreret har ikke betydning for kvaliteten af anmeldelsen – i hvert fald ikke på min blog, da jeg gerne vil være ærlig og troværdig over for mine læsere og følgere. Jeg kan slevfølgelig ikke garantere at andre bloggere har samme samvittighed som jeg selv har. Der findes bloggere, som udelukket fortæller positivt om alt og alle for at tjene penge, og opnå en urimelig stor mængde af gratis/sponsoreret produkter. Mit mål er at du som læser, får noget ud af en anmeldelse, og kan bruge den konstruktivt. Vigtigst af alt er, at du kan stole på mig. Og så vil jeg lige nævne at Hverdagsblush er en hobby og bestemt ikke en levevej. Jeg blogger, tester og anmelder fordi det er noget jeg nyder at gøre.

Jeg håber du blev klogere på hvad det egentlig indebære når jeg oplyser om reklame eller sponsoreret. Personligt synes jeg ofte at det er misvisende at skulle skrive, men det er nu engang sådan reglerne er.

Kærligst Charlotte

Relaterede indlæg

3 kommentarer

  1. Rigtig godt indlæg – jeg går selv med tankerne om at skrive noget lignende. Især fordi det med de nye regler ligner, at man er en stor reklamesøjle og der kan ikke skelnes mellem gaver og reklame på blog og sociale medier længere. Det er en skam for læserne, synes jeg. Så det er en rigtig god idé at pensle det ud, så alle forstår hvad de her nye begreber betyder 🙂

    Johanne | https://www.johannelovesmakeup.dk

    1. Synes også det er en skam, da rigtig meget ligepludselig er reklame som kan give et helt forkert indtryk på læseren :/

  2. Super indlæg og et vigtigt emne, da jeg dagligt ser bloggere/influencerer som ikke nævner at noget er reklame selvom det er. Jeg vil dog også lige tilføje at hvis man viser et produkt frem på et billede, som f.eks. ens favoritter, hvor ét af produkterne er modtaget skal der stå reklame. Det er også noget jeg ser tit bliver undladt, hvilket er ærgerligt for det kan stadig give bøde da det teknisk set er reklame da man jo viser et reklame produkt frem selvom det er blandet sammen med ens egne produkter ☺️

    Det er på en måde rigtig øv, for man ligner jo en stor reklamesøjle. Men hellere et reklame for meget end for lidt, for at undgå en bøde – det er mit motto, især som blogger og med de nye stramme regler. Også selvom det ofte giver et helt forkert indtryk på læseren og kan skræmme folk væk, men de følger os jo fordi de kan lide det de læser og ved vi får ting tilsendt af og til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *