Alt eller intet // Boganmeldelse

alt eller intet 1

  • Titel: Alt eller intet
  • Serie: –
  • Forfatter: Nicola Yoon
  • Forlag: Carlsen
Bagsidetekst

Min sygdom er lige så sjælden, som den er berømt. Jeg er dybest set allergisk over for verden. Jeg har ikke været uden for huset i 17 år. De eneste mennesker, jeg nogensinde ser, er min mor og min sygeplejerske, Carla.

Men så en dag holder der en flyttebil foran nabohuset. Jeg kigger ud ad vinduet, og der står han. Han er høj, slank, og alt hans tøj er sort. Sort T-shirt, sorte jeans, sorte kondisko og en sort hue, der skjuler hans hår. Han hedder Olly.

Vi kan måske ikke forudsige alt, men vi kan forudsige nogle ting. For eksempel bliver jeg helt sikkert forelsket i Olly.

Det bliver næsten helt sikkert en katastrofe.

Hvad synes jeg om ’Alt eller intet’?

Alt eller intet er skrevet på en dagbogsagtig måde, fra Madeline’s synspunkt. En ting jeg rigtig godt kan lide er, at kapitlerne er meget små, man behøver derfor ikke vente i evigheder på at gå på toilettet for at tisse. Derudover kan jeg godt lide, at hendes tegninger, modeller, lister, skemaer er sat ind, så vi får den her rigtige dagbogsform. Se fx her:

alt eller intet 2

Madeline er 17 år gammel og lever sammen med sin mor i deres hus. Hendes far og bror døde da hun var spæd, hvorefter hun fik konstateret SCID, en svær kombineret immundefekt, af hendes mor som også er læge. Hun kommer aldrig ud af huset. Ser ikke andet end husets rammer. Der er mange strikse regler og en masse daglige sygdomstjek, foretaget af den søde sygeplejerske, Carla. Jeg kan meget godt lide Madeline. Hun er klog og har en masse unikke træk og tankegange.

’Den nat drømmer jeg, at huset trækker vejret sammen med mig. Når jeg ånder ud, trækker væggene sig sammen som en punkteret ballon, der knuser mig, når den taber luft. Jeg trækker vejret ind, og væggene udvider sig. Et enkelt åndedrag mere, så vil mit liv endelig, endelig eksplodere.’

Så kommer ham Olly ind i billedet. Carla får arrangeret et lille møde mellem Madeline og Olly, men uden at Madelines mor ved noget. Og hun bliver MEGET sur. Carla bliver fyret og dernæst skal en ny sygeplejerske skal ansættes. Ingen af kandidaterne er særlig søde. Madeline planlægger den rejse hun altid har drømt om og stikker af sammen med Olly, ved at benytte sig af en masse små løgne – men Madeline er ikke den eneste der holder på hemmeligheder.

’Løfte sb. –t, -r, -rne 1. Den løgn, du gerne vil holde [2015, Whittier]’

Efter at have læst bogen følte jeg mig snydt og forarget. Jeg vil ikke afsløre slutningen, men den er rystende. Alt eller intet er ikke en bog jeg føler for at læse igen, når man kender slutningen er det ligesom det. Bogen er også filmatiseret, og jeg har set filmen, efter at have læst bogen. Filmen er mangelfuld og meget fald i forhold til bogen – som det jo altid er, hvis man først har læst bogen. Men især slutningen, som er så essentiel for historien, er skuffende i filmen, den får ikke hvad den have fortjent.

Har du læst eller set filmen, Alt eller intet? Hvad synes du om den?

Kærligst C.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *